top of page
Ieškoti

Keletas geriausių mokslinių atradimų, kuriuos būtų naudinga žinoti tiek tėvams, tiek mokytojams



Jau ilgą laiką yra žinoma, kad vaikai, kurie jau pirmaisiais savo gyvenimo metais leidžia laiką mokymąsi skatinančioje aplinkoje, bendrauja su palaikančiais suagusiais ir vis mokosi naujų įgūdžių, stato tvirtą smegenų architektūrą. Smegenų architektūra - tai pagrindas ateities sėkmei, ji nulemia žmogaus elgseną ir, kaip naujausi tyrimai rodo, net viso gyvenimo sveikatą.


Kaip ankstyvos patirtys nulemia viso gyvenimo sveikatą?


Visos sistemos vaiko kūne yra susijungusios tarpusavyje ir vystosi reaguodamos į aplinką. Lygiai taip, kaip vaiko smegenų vystymasis, taip ir jo imuninė sistema, medžiagų apykaita, širdies ir kraujagyslių ir kitos sistemos priklauso nuo pirmų jo gyvenimo metų. Kai vaikas gyvena aplinkoje, kuri turtinga atliepiančių santykių su besirūpinančiais suagusiais, kuri turtinga galimybėmis mokytis prisitaikyti, tačiau taip pat saugo nuo toksiško streso - tai padeda ne tik vaiko mokinimuisi, tačiau taip pat jo sveikatai ir bendrai savijautai. Iš tiesų, visos šios sritys yra tarpusavyje susijusios – ta pati praturtinanti patirtis, skatinanti ankstyvą raštingumą, taip pat padeda išvengti lėtinių ligų, tokių kaip diabetas, širdies ligos ir depresija.


Video įrašas anglų k., pasakojantis, kaip ankstyvos patirtys paveikia viso gyvenimo sveikatą.


Kaip mes galime padėti išlaikyti vaikų ilgalaikę sveikatą?


Kritiškai svarbi bendravimo technika "perdavimas ir reagavimas" (serve and return) yra vienas svarbiausių žingsnių vaiko smegenų vystymuisi. Šis procesas prasideda nuo pat pradžių, kai vaikas pradeda rodyti įvairiausius gestus, mimikas, skleidžia garsus, o suaugęs juos pagauna ir sureaguoja pakartodamas, užmegzdamas akių kontaktą ir toliau išplėtodamas šiuos signalus. Šis abipusis bendravimas sumažina per didelo streso galimybę ir apsaugo besivystančias biologines sistemas, ypač ankstyvaisiais metais.


Tokios paprastos akimirkos namuose, žaidimų aikštelėje ar klasėje gali suteikti kasdienes galimybes reikšmingiems santykiams bei bendravimui kurti, kurie palaiko sveiką vaiko vystymąsi.


Kaip prie šio vaikų vystymosi gali prisidėti muzika?


Atrasti veiklą, kuria galite užsiimti su savo vaiku, gali būti svarbus žingsnis ne tik vaikui, bet ir Jums. Suaugusieji dažnai pradeda mažiau leisti laiko su vaikais, nes jiems tai greičiau atsibosta. Tad būdas to išvengti - yra ieškoti naujų veiklų, kurios ir Jus sudomintų. Viena iš rekomendacijų yra muzika. Muzika gyvena kiekvieno mūsų kūne, visi žmonės (su išimtimis) gali jausti ritmą, kiekviena kultūra turi savo muzikos istoriją, kiekvieno mūsų širdis muša ritmą. Tad muzikos užsiėmimai daro didžiulę įtaką ne tik vaikams, bet ir tėvams ar mokytojams, kurie galbūt yra kiek nuo jos atitolę.


Muzikos užsiėmimai skatina greitą ryšį tarp smegenų dalių, kurios atsakingos už klausą (ausys), regą (akys) ir motorinius įgūždius (kūnas/judėjimas). Tai padeda vaikams sukurti sensomotorinį tinklą, kuris, kaip manoma, yra neatsiejamas veiksmingo mokymosi pagrindas. Veiklos, kurios skatina stabilaus ritmo laikymą, pojūtį prisideda prie stiprių neuronų jungčių formavimo. Įrodyta, kad šis specifinis ryšio tipas prisideda prie ankstyvo raštingumo ugdymo ir užtikrina, kad 5 metų vaikai būtų neurologiškai pasirengę skaityti.


Tad pasirinkus leisti laiką su muzikine veikla, ne tik prisidedate prie vaiko vystymosi kritiškai svarbiu būdu - bendraudami čia ir dabar ir atsakydami į vaiko signalus, tačiau leidžiate ir muzikai atlikti savo darbą, kuri labai stipriai prisideda prie smegenų vystymosi ir ugdo ne tik muzikinius įgūdžius.



Šaltiniai:

52 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page